• Προτάσεις: Μυθιστορήματα - Ψυχολογικά Θρίλερ

  Τυφλή Ετοιμηγορία – Ρουθ Ρέντελ
  (A judgment in Stone – Ruth Rendell)

  Τέσσερα μέλη της οικογένειας Κόβερντεϊλ -ο Τζωρτζ, η Ζακλίν, η Μελίντα και ο Τζάιλς- πέθαναν μέσα σε δεκαπέντε λεπτά στις 14 Φεβρουαρίου, ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.
  Η Γιούνις Πάρτσμαν (η οικονόμος τους) και η γυναίκα με το συνηθισμένο όνομα Τζόαν Σμιθ τους πυροβόλησαν μια Κυριακή βράδυ, ενώ κάθονταν και παρακολουθούσαν όπερα στην τηλεόραση. Δυο βδομάδες αργότερα η Γιούνις συνελήφθη για το έγκλημά της.
  Όμως η τραγωδία ούτε αρχίζει ούτε τελειώνει εκεί...
  Η γνώμη μου…
  Θα διαβάζατε ένα βιβλίο αν η συγγραφέας σας αποκάλυπτε το τέλος από την πρώτη σελίδα; Η δεξιοτεχνία της Ρέντελ φαίνεται εκεί ακριβώς: ότι σας αποκαλύπτει το τέλος από την αρχή αλλά κρατάει την αγωνία μέχρι το τέλος!

   

   

  Ρεββέκα -  Δάφνη Ντι Μωριέ

  (Rebecca – Daphne du Maurier)

  Όταν η ανώνυμη ηρωίδα παντρεύεται το γοητευτικό Μάξιμ ντε Γουίντερ κι έρχεται να ζήσει στον πύργο του, το Μάντερλεϊ, βρίσκεται παγιδευμένη σε μια ζοφερή ατμόσφαιρα, όπου πλανιέται η ανάμνηση της μυστηριώδους πρώτης συζύγου.
  Καταξιωμένο ως ένα από τα λίγα εκείνα μυθιστορήματα που πέρασαν στην κατηγορία των κλασικών αμέσως μόλις κυκλοφόρησαν, η Ρεβέκκα δε χρειάζεται συστάσεις. Διαβάζεται με το ίδιο ενδιαφέρον τόσο από τους παλιούς, όσο και από τους νέους αναγνώστες της.
  Η γνώμη μου...
  Το κλασσικό αυτό μυθιστόρημα ξεκινάει σαν μια ιστορία αγάπης. Στην πορεία όμως εκπλήσσει αναπάντεχα τον αναγνώστη και ο φόβος αρχίζει να υφαίνει τα δίχτυα του χωρίς καλά καλά να το καταλάβει. 
   

   

  Η λάμψη – Στέφεν Κινγκ

  (The Shinning – Stephen King)

  Το ξενοδοχείο Θέα φημιζόταν ως το πιο όμορφο θέρετρο στον κόσμο από άποψη φυσικής ομορφιάς. Ο Τζακ Τόρανς όμως, ο νέος χειμερινός επιστάτης, μαζί με τη σύζυγό του Γουέντι και με υον παντάχρονο γιο τουσ Ντάνι, είδαν πολύ περισσότερα από την εξαιρετική ομορφιά του. Ο Τζακ θεώρησε το Ξενοδοχείο Θέα σαν μια ευκαιρία, μια απελπισμένη φυγή από την αποτυχία και την απογοήτευση. Η Γουέντι είδε αυτό το μοναδικό καταφύγιο σαν μια τελευταία ευκαιρία για να διατηρηθεί η συνοχή της οικογένειάς τους και ο Ντάνι;..ο Ντάνι ο οποίος ήταν προικισμένιος με το χάρισμα της προφητείας-ευλογία ή κατάρα;-έβλεπε οράματα που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες αντίληψης ενός μικρού παιδιού. Αισθανόταν το κακό κουρνιασμένο ανάμεσα στα εκατόν δέκα άδεια δψμάτια του ξενοδοχείου. Το κακό παραμόνευε ειδικά γι αυτούς

  Η γνώμη μου...
  Θεωρώ πως η Λάμψη δεν χρειάζεται συστάσεις. Θεωρώ πως ο Κινγκ δεν χρειάζεται συστάσεις. Το πιο πιθανό είναι να το έχετε διαβάσει. Αν δεν το έχετε κάνει όμως και επιμένετε να θεωρείτε τον εαυτό σας έμπειρο αναγνώστη ψυχολογικών θρίλερ, θα σας σύστηνα να το διαβάσετε.
   

   

  10 μικροί νέγροι – Αγκάθα Κρίστι
  (10 little Indians - Agatha Christie)

  Δέκα άνθρωποι που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, θα λάβουν μια πρόσκληση που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον τους και θα βρεθούν μια ορισμένη μέρα -στις 8 Αυγούστου- στο μικρό σταθμό του Όουκλαντ, με προορισμό το νησί του Νέγρου, σε μικρή απόσταση απ' τις γραφικές ακτές του Ντέβον. Μια βενζινάκατος θα τους μεταφέρει στη μικρή προβλήτα του νησιού, που ένα σωρό φήμες, αόριστες και αντιφατικές, κυκλοφορούν γύρω από τον σημερινό ιδιοκτήτη του και ο οποίος αποφεύγει επιμελώς να εμφανισθεί. Η παράξενη αυτή τακτική θα θεωρηθεί σαν εκκεντρικότητα, που γρήγορα -πολύ γρήγορα, αλλοίμονο!- θα δώσει τη θέση της στην ανησυχία. Ο δικαστής Λώρενς Γουώργκρεϊβ και η συντροφιά του, όλοι άνθρωποι με ιδιόρρυθμο χαρακτήρα και με κάποιο μελανό σημείο στο παρελθόν τους, θα βρεθούν ξαφνικά αιχμάλωτοι μέσα σ' αυτό το παγερό και σιωπηλό σπίτι, και απομονωμένοι απ' όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Άδικα θα περιμένουν τον Φρεντ Νάρακοτ και τη βενζινάκατό του. Άδικα θα ελπίζουν σε κάποια βοήθεια από τους κατοίκους του μικρού ψαράδικου χωριού στην αντικρινή όχθη... Δεν θα έρθει ποτέ! Και στη σειρά των παράξενων και ανατριχιαστικών γεγονότων που θα επακολουθήσουν, οι δέκα καλεσμένοι στο νησί του Νέγρου, θα βρεθούν γυμνοί απ' τα κοινωνικά τους προσωπεία και αντιμέτωποι με έναν πανούργο μα πάντα αόρατο εχθρό!

  Η γνώμη μου...
  Εξαιρετικά δυνατό, εξαιρετικά πειστικό. Ψυχολογικό θρίλερ με κάθε σημασία της λέξης.
   

   

  Η περίπτωση του Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ- Χάουαρντ Φίλιπ Λαβκραφτ

  (The Case of Charles Dexter Ward – Howard Phillip Lovecraft)

  Από ένα ιδιωτικό ψυχιατρείο του Πρόβιντενς στο Ροντ Aιλαντ, εξαφανίστηκε ένα εντελώς ιδιόμορφο άτομο. Το όνομα του ήταν Τσαρλς Ντέξτερ Γουόρντ και για το κλείσιμό του είχε φροντίσει με πολλή απροθυμία είναι αλήθεια, ο περίλυπος πατέρας του, που είχε παρακολουθήσει τη διανοητική διαταραχή του γιου του να εξελίσσεται και από απλή εκκεντρικότητα να μεταμορφώνεται σε σκοτεινή μανία με υποβόσκουσες φονικές τάσεις και φανερή αλλοίωση των πνευματικών του εκδηλώσεων. Οι γιατροί πάλι, ομολογούσαν το αδιέξοδο τους μπρος σε μια κατάσταση που παρουσίαζε ασυνήθιστες σωματικές και ψυχικές ιδιαιτερότητες. Το μοναδικό μυθιστόρημα του Χ. Φ. Λάβκραφτ, έργο ωριμότητας, μας αποκαλύπτει όλη τη συγγραφική δεινότητα του δημιουργού του. Αίνιγμα και βεβαιότητα, τρόμος και φρίκη δίνουν τον τόνο σ' αυτό το οριακό έργο, που ξεπερνά ακόμη και την αληθοφάνεια και αποκτά χροιά αυθεντικού γεγονότος.

  Η γνώμη μου...
  Ο Λαβκραφτ υπήρξε κυρίως συγγραφέας μυθιστορημάτων τρόμου και από τους πρώτους που έδωσαν στις ιστορίες τους έναν τόνο επιστημονικής φαντασίας. Ο ίδιος είχε μια πολυτάραχη ζωή αλλά το αντίκτυπο του έργου του είναι μοναδικό: οι αναγνώστες του αναζητούσαν στα βιβλιοπωλεία το φανταστικό βιβλίο μαγείας «Νεκρονομικόν», το οποίο αναφέρεται συχνά στα μυθιστορήματα του και πολλοί πιστεύουν ακόμη ότι υπάρχει…
  Μην το διαβάζετε μόνοι στο σπίτι αν δεν είστε καλά εξοικειωμένοι με τον τρόμο.   

  Αιχμηρά αντικείμενα – Τζίλιαν Φλιν

  (Sharp Objects - Gillian Flynn)

  Αιχμηρά αντικείμενα, κοφτερές λέξεις, ιλιγγιώδης ρυθμός. Η πρωτοεμφανιζόμενη Τζίλιαν Φλιν στήνει ένα εντυπωσιακό ψυχολογικό θρίλερ που της χάρισε τα βραβεία CWA Ian Fleming Steel Dagger και CWA New Blood Fiction Dagger καθώς και διθυραμβικές κριτικές. Εθιστικό ως την τελευταία του σελίδα, παγιδεύει τον αναγνώστη μέσα στο λαβύρινθο των σχέσεων μιας οικογένειας καθώς και το πλέγμα των δεσμών μεταξύ των κατοίκων μιας αμερικανικής επαρχιακής πόλης. Η πρωταγωνίστριά του Καμίλ Πρίκερ, δημοσιογράφος, επιστρέφει ύστερα από χρόνια στη γενέτειρά της με αφορμή τους φόνους δύο νεαρών κοριτσιών την εξιχνίαση των οποίων καλείται να καλύψει για λογαριασμό της εφημερίδας της. Η επιστροφή της θα την αναγκάσει να έρθει ξανά σε επαφή με την οικογένειά της από την οποία έχει αποξενωθεί και θα ξαναξυπνήσει τις μνήμες της οικογενειακής τραγωδίας που βαραίνουν το παρελθόν της. Παράλληλα η αστυνομική έρευνα που διενεργείται μοιάζει αδιέξοδη και η μόνη λύση για να λυθεί το παζλ των φόνων είναι η κατάδυση της Καμίλ στην προσωπική της κόλαση.

  Η γνώμη μου...
  Φτάνουμε στο σήμερα. Μια συγγραφέας η οποία κατάφερε με το πρώτο της βιβλίο να δημιουργήσει αίσθηση στην παγκόσμια αγορά. Με διθυραμβικές κριτικές από έμπειρους και καταξιωμένους συγγραφείς, το βιβλίο της δεν χρειάζεται τις δικές μου συστάσεις.


   
  Καλή ανάγνωση…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου